Residensopphold på Tou
Produksjon av en forestilling tar flere uker og utøvere er avhengige av å ha egnede lokaler med gode fasiliteter underveis. Som en forlengelse av vårt ordinære publikumsprogram tilbyr vi residenser i både prøvesalen Speilet og andre rom som egner seg godt til produksjon av scenekunst. Til tider er det flere kompanier som har residens på Tou samtidig og det er da magien skjer.
I juni har tre unge teaterregissører fra Stavanger residens på Tou og alle arbeider med hver sin forestilling. To av dem skal ha forestillinger andre steder enn Tou, men valgte å øve her allikevel.
Emilie Hetland har bakgrunn og delvis base i Irland og sammen med 8 utøvere, en regissør og en produsent har de residens i Speilet i to uker. De arbeider med et nytt teaterstykke som skal vises på Stavanger Konserthus. “Revolutionary” fra Volya teater handler om unge Alexandra Kollontai, som begir seg ut på en reise fra aristokratiets trygge rammer til et Europa i flammer. Produsent Siri Wigdel forteller at dette er en historisk forestilling som plutselig er blitt aktuell i disse dager.
Scenekunstner og regissør Maria Drangeid er blant annet årets Stavangerkunstner. Sammen med skuespiller Marie Kallevik Straume utgjør de scenekunstduo Nebb og lager en performance som skal samhandle med John K. Rausteins utstilling «Tilrettelagte sannheter (den nye verden)» på Nitja senter for samtidskunst. “Katter som virker” er Nebb sin første produksjon og er en særegen og leken performance, der kostymene og innholdet utfyller utstillingen. Nebb har residens på Tou i tre dager.
Bård Bjørknes har 5 dagers residens på Loftet og holder på med et verksted for å utvikle scenetekst for forestillingen “Loppis”. For å gjøre det, fikk han støtte fra Dramatikkens hus. Han hyret inn tre skuespillere for å hjelpe til i prosessen. På grunn av at det er figurteater, er det viktig å prøve det ut fysisk – man kan ikke bare skrive et ferdig manus uten å ha prøvd det ut. Dukkene for forestillingen er laget av Kari Noreger som har jobbet med figurteater i mange år og er godt kjent i miljøet. Tou skal vise en annen forestilling av Bjørknes i slutten av august.
Ikke tilfeldig å være på Tou
Alle de tre scenekunstnerne og produsentene innrømmer at det å velge Tou som produksjonssted for forestillingene sine var ikke tilfeldig.
“Et fritt kompani som oss har ingen base, vi jobber på kafeer, er mye på reise, er avhengige av nett, printer og andre fasiliteter. Når man jobber alene er det lett å miste perspektiv, og da er det nyttig å treffe folk som jobber med det samme. Kompaniet har en internasjonal sammensetting og når de fikk se Speilet, sa de “Wow, what a place!” – sier Siri.
Maria fra Nebb har vært på Tou flere ganger før og har veldig stor tilhørighet til stedet. “Vi elsker å være på Tou. Det føles som om vi har vokst opp her og føler oss hjemme. Det er et ressurssterkt hus med mye overskudd som hjelper kunstnere i ulike faser.”
Bård har brukt Tou siden han var ung, da mest som publikum. Han opplever at folk på huset er imøtekommende og villige til å satse på nye prosjekter så han er også veldig takknemlig for at denne muligheten finnes. For ham og utøvere i verkstedet er det viktig å ha et rom der de kan forske fritt i faget.
Produksjon av kunst på Tou er en like viktig oppgave som publikumsprogram, men denne delen av kultursenteret er ikke så synlig utenfra. Vi er stolte over å kunne gi muligheter til hele spekteret av kunstnere i ulike faser ved å tilby fysiske rom og ved å være en tverrfaglig møteplass og arena for kompetanseutveksling.
FOTO: Stine Bredal Kristiansen // TOU og Nebb.