– Jeg tenkte at en jobbmesse, det må vi få til, og da jeg kontaktet Tou som var positive, startet jeg planleggingen, sier Mariama Faal, leder av foreningen Flam.
Flam Norge er en forening som bidrar til aktiviteter for flerkulturelle barnefamilier og ungdom.
Flam er opptatt av at flere kvinner med flerkulturell bakgrunn skal bli inkludert, derfor var det opplagt å satse på en jobbmesse.
Det er satt av et par timer til at deltakerne og arbeidsgiverne får møtes ansikt til ansikt og bli litt kjent. 55 kvinner og seks bedrifter. 27 nasjonaliteter er representert når Flam holder jobbmesse på Tou.
– Dette er win-win for samfunnet, ikke bare når det gjelder økonomi, men også inkludering, sier Mariama.
– Mange av kvinnene vi er i kontakt med er veldig opptatt av å komme seg i arbeid. De gir uttrykk for at det er frustrerende å ikke ha en jobb. Derfor har vi invitert en rekke aktører her i dag, og varaordfører Henrik Halleland er her for å åpne messen.
Målet for mange er fast jobb
– De fleste ønsker å komme seg ut i jobb og ikke være avhengig av Nav, men det kan være vanskelig. Flere gir uttrykk for frustrasjon fordi de blir plassert i praksis i lang tid, når det de ønsker er en fast jobb.
Det er flere årsaker til at kvinnene vil ut i jobb.
– Noen vil ha familiegjenforening med barn og familie, noe som forutsetter at man har en fast jobb. Andre har deltidsjobber og vil jobbe fulltid.
CV er alfa og omega
På forhånd hadde Flam arrangert cv-verksted for 15 deltakere i samarbeid med Nav. Enkelte hadde ikke registrert seg tidligere.
– Det er viktig å skrive en bra cv og også få fram den erfaringen man har fra hjemlandet. Mange kan tenke at det ikke har noen betydning, men det er viktig.
Opptatt av mangfold
Nav er opptatt av at arbeidsgiverne ikke skal stå alene med inkluderingen og har en rekke arbeidsmarkedstiltak som arbeidsgiverne kan søke. Seks bedrifter deltar, både private bedrifter og Stavanger kommune.
– Bedriftene som har møtt opp her i dag er opptatt av mangfold og inkludering i sine bedrifter, og for å bli inkludert, er det viktig å få seg en jobb. Da får man et nettverk, sier Mariama.
Dorothy Sam Parker kom til Norge fra Ghana i juni.
– Jeg har en master i prosjektledelse og bachelor i geologi. Jeg flyttet til Norge fordi mannen min bor og jobber her, han har vært her en god stund. På grunn av flyttingen måtte jeg si opp jobben jeg hadde, og nå er jeg klar for nye utfordringer. Jeg har sendt mange søknader, men her får vi muligheten for å møte arbeidsgiverne ansikt til ansikt.
Dagmara Kalinowska kommer fra Polen og har bodd i Norge i 14 år.
– Jeg jobbet med renhold i over 10 år, men på grunn av helseproblemer må jeg finne en annen jobb. Jeg er medlem i Flam og ble straks interessert da jeg hørte om jobbmessen. Nå er jeg spent, jeg skal inn og snakke med arbeidsgiverne som er her. Kanskje kan jeg få jobb i en barnehage, sier Dagmara.
Masse kompetanse blant kandidatene
Mona Mjølsnes Knutsen representerer de kommunale barnehagene i Stavanger på jobbmessen.
– Vi er her for å gjøre oppmerksom på ledige stillinger i kommunen. Vi rekrutterer blant annet ringevikarer, det er det vi har mest bruk for akkurat nå.
– Jeg synes dette er et veldig viktig tiltak. Flere av de vi har snakket med i dag, ville vi ellers ikke kommet i kontakt med. Vi har møtt flere gode kandidater, og nå har jeg samlet en bunke med gode cv-er til folk vi kan kontakte når vi trenger ringevikarer.
Travel dag på Tou
Marianne Grassdal, personalsjef i ProClean var også fornøyd med arrangementet.
– Det har vært travelt her i dag, jeg har snakket med mange. Jeg tror aldri jeg har fått så mange gode cv’er på en gang før! De aller fleste snakker også bra norsk, noe som er et krav for oss.
– Vi er her fordi det er vanskelig å rekruttere folk. Det er for få ledige i markedet til jobber i renhold og kantine. Før pandemien rekrutterte vi mange fra østeuropeiske land, men nå har mange av dem reist hjem igjen.
– For oss var det et pluss at dette var en jobbmesse kun for kvinner. De får mulighet for å snakke for seg selv, det var fint å oppleve. Kvinnene har ofte mye ansvar for barna. Da er det viktig at de også kommer seg ut og lærer norsk og forstår samfunnet, sier Grassdal.
Det var første gang Flam arrangerte jobbmesse, men det blir ikke den siste.
– Det blir en ny jobbmesse neste år. Samarbeidet er i gang, både med politikerne, Nav og flere bedrifter, sier Mariama.