FEM FESTIVALTIPS: LENE HØIE

Lene Høie skal på What’s Brewing for 6. år på rad og er en ølentusiast uten like! Vi spurte Lene hvordan hun forberedte seg til årets festival og her deler hun 5 stalltips.

Navn: Lene Høie
Født: 28.12.85
Fra: Tasta
Bosted: Gamle Stavanger

Tips #1
Sett deg inn i ølene og bryggeriene som kommer i forkant av festivalen. Velg deg ut noen få du vil smake og noen du vil oppleve. La resten være tilfeldig – da blir festivalen kjekkere!

Tips #2
Hvis du vil skrive smaksnotater, ta med utskrift av øllisten, clipboard og penner. Samt backup penner!

Tips #3
Ta med lader til telefon og en powerbank, spesielt hvis du skal logge inn ølene i løpet av kvelden.

Tips #4
Ta på en tynn genser som passer i sekken, så slipper du å stresse med garderoben. Og ha innleggssåler i skoene.

Tips #5
Velg en t-skjorte fra et lite bryggeri du syns er kjempebra (hvis du har).

FEM SPØRSMÅL: PÅL ANGELSKÅR

Pål Angelskår er vokalist og låtskriver i gruppen Minor Majority. Pål har spilt hos oss flere ganger for fulle hus og nå kommer Minor Majority som duoformat til Loftet. Vi har stilt Pål fem spørsmål om hans musikalske virke og hans forhold til Tou.

NAVN: Pål
FØDT: 20.12.1973
FRA: Oslo
BOSTED: Oslo
UTDANNET: Cand Philol med hovedfag i idéhistorie fra Universitetet i Oslo

Hva jobber du med nå? 

Akkurat nå jobber jeg med sangtekster til det jeg håper blir en ny Minor Majority-plate, samtidig som jeg skriver sanger sammen med Christel Alsos til hennes kommende plate. Når jeg ikke jobber med musikk underviser jeg i Ex Phil på Bjørknes høyskole i Oslo. 

Hva er ditt forhold til Tou?

Jeg er veldig glad i Tou. Det er et veldig stilig, godt drevet kultursenter som for meg fremstår som temmelig unikt i norsk sammenheng. En liten flik av Berlin på vestlandet. Jeg har spilt i maskinhallen fire eller fem ganger og gleder meg til å teste ut Loftet for første gang.  

Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å jobbe med musikk?

Jeg har spilt i band siden jeg gikk på ungdomskolen, så jeg har vel alltid hatt en ambisjon om å drive med musikk. At jeg skulle begynne å jobbe med det og leve av det er imidlertid tilfeldighetenes spill. Vi (Minor Majority) var på rett sted til rett tid på begynnelsen av 2000-tallet, traff tidsånden musikalsk og fikk tid til å bygge en karriere og katalog som gjør at vi fortsatt kan holde på. 

Fortell om en musikkopplevelse som har betydd mye for deg?

Da jeg så Bonnie Prince Billy (Will Oldham) og Elliott Smith med et par ukers mellomrom på den lille klubben So What i Oslo sent på nittitallet, så følte jeg at jeg overvar virkelige begivenheter. Det samme gjelder Gillian Welch sin konsert på Rockefeller for tre, fire år siden. Det er sånne inspirerte øyeblikk som gjør musikk til noe viktig igjen og det trengs med jevne mellomrom. 

Hva gjør at du fortsetter å jobbe med musikk?

Fordi det – når det funker – er det absolutt mest tilfredsstillende jeg kan tenke meg å holde på med. Spesielt live. De gangene kommunikasjonen mellom scene og sal virkelig sitter, kan konserter være en øyeblikkskunst som treffer hardere enn noen innspilt plate.  

Konserten med Minor Majority er onsdag 16. oktober på Loftet. Du kan lese mer her.

FEM SPØRSMÅL: GARVIK/ASPAAS

Synne Garvik og Karoline Aspaas har samlet to års plastforbruk og utviklet danseforestillingen FANplASTIC. Forestillingen er en del av Tou sitt Spire-program som gir scenekunstnere i etableringsfasen mulighet til å presentere sitt arbeid i en profesjonell ramme.

NAVN: Synne Garvik
FØDT: 16.11.1993
FRA: Haugesund
BOSTED: Haugesund/Oslo
UTDANNET: BA i moderne og samtidsdans fra Universitetet i Stavanger, Institutt for musikk og dans.

NAVN: Karoline Aspaas Kvinnesland
FØDT: 03.05.90
FRA: Karmøy
BOSTED: Haugesund
UTDANNET: BA i moderne og samtidsdans fra Universitetet i Stavanger, Institutt for musikk og dans. BA i fysioterapi fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Personlig trener

Hva jobber dere med nå?
Vi turnerer nå med FANplASTIC som vises på Tou 2 oktober! En familieforestilling for å påvirke folk til å fortsette og tenke på de store miljøutfordringene, for å vise hvor mye plast et menneske kan samle på to år og for å engasjere unge rundt miljøproblematikken. Vi jobber også begge for Kompani Haugesund hvor vi har svært mange spennende prosjekter på gang. 10 årsjubileet vårt er rett rundt hjørnet! Synne er også i vikariat på danselinjen på Skeisvang og Karoline har vært i fødselspermisjon etter hennes lille krabat ble født i mars.

Hva er ditt forhold til Tou?
SYNNE: Som tidligere student i Stavanger var Tou et kult sted å henge med mange kunstopplevelser, konserter og forestillinger.
KAROLINE: Jeg har alltid kikket i fascinasjon på Tou. Uansett hvor man snur og vender seg i bygget så er det noe spennende å se på. Jeg som personlig irriterer meg litt over å være et petimeter på det som er ‘ryddig’ og ‘rett’, så elsker jeg å omringe meg med et sted som har så mye å by på av ut-av-boksen-løsninger i uttrykket. Ikke bare finner man garn i taket på puben, men det råe bruket av gammelt materiale, hvor rust blir bevart og betongen virkelig får komme til sin rett.. det er så kult! Jeg har tenkt at Tou er Stavangers Grunerløkka, og det gjør at jeg føler meg hjemme. Når jeg selv har fått være her, enten som student eller i innstudering etter studietiden, har jeg virkelig følt meg beæret av å være i nærheten av så mange kreative mennesker.

Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å jobbe med scenekunst?
SYNNE: Ønsket om å dele, bevege og påvirke er stort. Det å skape et sted hvor mennesker kan stoppe tida for en liten stund og sette livet litt på pause har vært avgjørende for meg. Jeg opplevde som ung at det var lettere å formidle det jeg tenkte på gjennom dans, og det er det stedet hvor jeg fremdeles snakker mest og skriker høyest.
KAROLINE: Synne har det med å treffe spikeren på hodet. Jeg er helt enig i det hun forklarer. Jeg kan legge til at personlig har jeg alltid følt meg mest hjemme i dansesalen og på scenen. Det er der jeg har glemt tid og sted og alt stresset som følger med hverdagen. Når jeg danser så er det kun én ting jeg trenger å fokusere på, og det er akkurat det jeg gjør, akkurat da. Det er utrolig frigjørende både for hodet og kroppen. Man blir aldri ferdig utlært, og det er alltid noe spennende å utforske. Så hjelper det også veldig at vi kan forklare hva vi mener med noe som kan være mer beskrivende enn språket.

Fortell om en scenekunstopplevelse som har betydd mye for deg?
SYNNE: Da jeg sang opera i Operaen kledd i konfetti og hårgele i koreografien WOW! av Stian Danielsen, produsert av Kompani Haugesund. Å stå på scenen med nære venner, et vanvittig bra team i ryggen og full sal var ekstraordinært. Jeg har aldri vært mer tilstede og så fraværende på samme tid. Det var godt å kjenne på å leve litt ved siden av seg selv.
KAROLINE: Er det lov å si når jeg satt i salen og så WOW! av Stian Danielsen?? Herlighet for en opplevelse! Ellers kan jeg si at for min del så betydde avgangsforestillingen vår på UiS veldig mye. Jeg var uheldig og fikk et prolaps 3 uker før vi gikk på scenen, som gjorde at øvingen frem til noen dager før forestillingen kun var å ligge i dansesalen og visualisere alt jeg skulle danse. Det var helt fantastisk å oppleve at jeg kunne delta på koreografiene og danse sammen med klassen min.

Hva gjør at du fortsetter å jobbe med scenekunst?
SYNNE: Fordi følelsen av at jeg alltid har noe å gi, og fortelle, aldri slukner.
KAROLINE: Fordi jeg er sulten etter å lage og å si det som kan bety noe for også andre. Og fordi jeg elsker det.

FANplASTIC spilles onsdag 2. oktober kl 19:00 i Scene 1. For mer informasjon om arrangementet se her.

HONNING TIL FOLKET!

Honningbarna – et av nordens største, viktigste og mest markante band!

Fra deres første musikalske bevegelser på Bylarm i 2010 har det vært en energisk og innholdsrik reise for Honningbarna. Fra fantastiske anmeldelser fra musikkjournalister landet over, dødsfallet til trommeslager Anders Eikås, og Spellemann og P3-gull-priser for sitt harde arbeid har bandet vist at livet er sårt, men at punkrocken lever!

Vokalist Edvard Valberg har en endeløs energi og innlevelse som har skapt en særegen kobling til publikum uavhenging av scene. Etter sist plateutgivelse i 2017 valgte bandet å ta en pust i bakken for å samle troppene. På dette tidspunktet hadde de akkurat gjennomført en omfattende turné og spilte for et utsolgt og nedherjet Rockefeller. Svært lite tyder på at Honningbarna har sittet stille siden den gang, og nå er de for alvor på vei tilbake der de hører hjemme – i kaoset blant deres konstant voksende publikum??

På Tou og Maskinhallen har de vært flere ganger, hvor energien har vært svett, intens og bare slik Honningbarna klarer å lage det!

10. oktober er de tilbake, billetter finner du her!

COMNICON PÅ TOU: STAVANGERS EGEN TEGNESERIEFESTIVAL

Comnicon er en festival for tegneserier, illustrasjon og historiefortelling som finner sted på Tou 04.-05. oktober. I Kvitsøygata 25 blir det blir to riktig spennende og innholdsrike dager med utveksling av idéer, prosjekter og kunnskap med mange dyktige utøvere og gjester.

Festivalen har et sterkt program hvor det blir intervjuer, foredrag, historiefortelling og markedsplass med blant andre Øyvind Sagåsen fra Radio Gaga, Lars Schwed Nygård, Trompet Forlag, Jack Teagle og Donya Todd samt mange flere.

Comincon er en internasjonal festival. Fredagens program holdes derfor på engelsk, mens lørdagen vil foregå på norsk. Merk at det er ingen aldersgrense og gratis inngang.

For fullt program og en oversikt på alt som skjer 04.-05. oktober, se her.